Czech Bar Awards je prestižní soutěž, která oceňuje nejlepší bary, kavárny a kluby České republiky. Je vyhlašována každoročně odborným časopisem Barlife a pořádána ve spolupráci s Českou barmanskou asociací a Asociací hotelů a restaurací ČR.

Metodika hodnocení Czech Bar Awards

Od prvního ročníku soutěže klademe maximální úsilí na precizní systém nominací a hodnocení, který se snažíme stále zdokonalovat.

Metodika je rozdělena na dvě fáze. V první je sestavena finální nominace šesti podniků v každé kategorii, které získaly nejvíce hlasů od akademie (Bar Awards Academy - poradní sbor, složený z odborníků z nápojové gastronomie, zástupců partnerů a gastro médií) a jeden podnik nominovaný časopisem Barlife.

Ve druhé fázi vybírá vítěze z finálové šestice odborná porota. Ta ohodnotí každý z nominovaných podniků na základě osobní návštěvy podle přísných hodnoticích kritérií, sestavených dle specifik jednotlivých kategorií. Z každé šestice vzejde vítěz dané kategorie.

Veřejnost i samotné podniky mohou poradnímu sboru zasílat tipy na zajímavé podniky, které by mohly aspirovat na vítězství až do 26. srpna na nominace@barawards.cz Každý tip bude objektivně posouzen.

Slavnostní vyhlášení nejlepších barů, klubů a kaváren České republiky se koná 28. října 2013 v Praze.

Odborná porota:

Helmut Adam

Vydavatel prestižního německého magazínu Mixology a organizátor Bar Convent Berlin

Pavel Borowiec

Znalec piva, publicista, šefrédaktor a vydavatel měsíčníku Pivo, Bier & Ale

Miroslav Černík

Viceprezident České barmanské asociace

Štěpánka Havrlíková

Lektorka Školy kávy, mezinárodní porotkyně baristických soutěží a koordinátorka Mistrovství baristů ČR

Tomáš Horváth

Odborník na nápojovou gastronomii s manažerskými zkušenostmi v segmentu ho.re.ca.

Martin Kraut

Ředitel společnosti Linkman Media, vydavatel časopisu Barlife, pořadatel Prague Bar Show a Czech Bar Awards

Ondřej Pospíchal

Šéfbarman londýnského MASH a spolupracovník Barlife

Roman Pospíchal

Barman a barista, člen a lektor České barmanské asociace

Luboš Rácz

Výrazná osobnost slovenské barové scény, majitel Záhir coffe & drinks v Nitře a odborný ředitel Bar Magazine

Aleš Svojanovský

Prezident České barmanské asociace

Barbora Urbanová

Šéfredaktorka časopisu Barlife, členka organizačního týmu Prague Bar Show a Czech Bar Awards

Maxim Velčovský

Známý český designér, vedoucí Ateliéru keramiky a porcelánu na VŠUP

Václav Vojíř

Majitel Bugsyʼs baru, jenž jako první vstoupil do Síně slávy Czech Bar Awards

Bar Awards Academy - poradní sbor odborníků z gastronomie:

Abrahámek Ondřej, Bartoň Jiří, Baťha Martin, Belan Robert, Benáček Karel, Boroš Jan, Borowiec Pavel, Bradáčová Eva, Braniš Jan, Brůha Tomáš, Čermák František, Černík Miroslav, Čihák Jan, Denková Věra, Dolenská Eva, Dvořák Adam, Eichenbaum Martin, Feiferlík David, Franc Tomáš, Friedrich Pavel, Gažo Richard, Gembala Otakar, Glaser Ladislav, Gombošová Radka, Havrlíková Štěpánka, Holiš Oldřich, Horváth Tomáš, Hӓusler Marek, Jonák Jan, Jurič Pavel, Kadlec Libor, Kaše Jakub, Koblasa Robert, Kočka Jan, Kraut Martin, Kučera Tomáš, Lednický Václav, Limberský Mirek, Lokvenc Antonín, Mjankov Mário, Moravec Ivo, Moravec Michal, Motyčka Mirek, Mrázová Michaela, Musil Radek, Nejedlý Michal, Němeček Pavel, Neuman Přemysl, Neumann David, Nezhyba Alan, Novák Petr, Novák Tomáš, Obrazová Kateřina, Odermatt Tomáš, Pech Richard, Pergl Jaroslav, Petrouš Jaroslav, Petřík David, Pína Jan, Pivrncová Hana, Pojmon David, Poláček Radek, Pospíchal Ondřej, Pospíchal Roman, Prokeš Mojmír, Raba Michal, Reichert Martin, Richter Jiří, Rogerová Lenka, Roháček František, Řehoř Miroslav, Seidl Tomáš, Selbak Sámer, Schwarz Jakub, Součková Jitka, Sup Vladimír, Svoboda Lukáš, Svojanovský Aleš, Šenkapoul Marek, Škorpil Martin, Škroudová Kateřina, Šrott Radek, Šuráň Jan, Tinz Daniel, Tovaryš Marek, Tretter Michael, Trevisan Roberto, Tuček Jaroslav, Uhlíř Roman, Urbanová Barbora, Vaněček Robert, Vaněk Vladimír, Váňa Radek, Vávra Libor, Velčovský Maxim, Veselá Petra, Vocílka Miroslav, Vojíř Václav, Youngová Katy, Zábrodský Pavel, Zaleš Milan, Žufánek Martin.

Hodnotící kritéria

Celkem se hodnotí na dvě desítky kritérií.

Základní oblasti tvoří:

  • Prostředí
    Hodnotí se např. čistota baru - barový pult, kávovar, stoly, sklenice, podlaha, popelníky, toalety – jejich čistota a celkový dojem, hudební kulisa atd.
  • Personál
    Hodnotí se např. vzhled uniformy, úsměv a přátelské jednání, zručnost při přípravě, znalost nabízeného sortimentu atd.
  • Komunikace
    Hodnotíí se např. navázání kontaktu, zjišťování preferencí, aktivní nabídka, průběh vyúčtování atd.
  • Produkt
    Hodnotí se např. vzhled a přehlednost menu, vzhled a chuť objednaného nápoje, originalita nabídky atd.